Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία, μετά την πορία κατά της έκδοσης  κρατουμένων στο Πεκίνο. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης και καταγγέλουν τη χρήση βασανιστηρίων από τις κινεζικές αρχές.

Ενα ανθρώπινο ποτάμι έχει κατακλύσει τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ. Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες στην πρώην βρετανική αποικία, για να διαδηλώσουν κατά του νομοσχεδίου της κινεζικής κυβέρνησης που επιτρέπει για πρώτη φορά την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Αν και οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ειρηνικά, μετά τα μεσάνυχτα οι δρόμοι μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης… Αστυνομικοί χρησιμοποίησαν γκλομπ και δακρυγόνα για να διαλύσουν την πορεία. Οι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και έστησαν οδοφράγματα σε κεντρικές  λεωφόρους του Χονγκ Κονγκ. Είναι η δεύτερη πιο μαζική διαδήλωση μέτα από αυτήν της παράδοσης του Χονγκ Κονγκ στο Πεκίνο από τη Βρετανία το 1997.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, καταγγέλλουν πως εκείνοι που θα εκδοθούν στις κινεζικές αρχές, θα τεθούν στο έλεος ενός σκληρού κιννεζικού δικαστικού συστήματος που κάνει χρήση βασανιστηρίων.

Η Επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, αν και έχει τροποποιήσει την πρότασει, αρνήθηκε να απορρίψει το νομοσχέδιο, πυροδοτώντας αντιδράσεις από τους διαδηλωτές που ζητούν την παραίτησή της.

Πηγή; news.gr