Κατά 7% αυξήθηκε η επιβατική κίνηση και αυξημένα βλέπουμε τα ενοποιημένα έσοδα κατά 4% στα 172 εκατ. ευρώ, εμφανίζει η Aegean το πρώτο τρίμηνο του 2019, με βάση τα λειτουργικά και οικονομικά αποτελέσματα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συνολικά, η προσφορά αυξήθηκε κατά 5% επίσης βελτιώθηκε η μέση πληρότητα των πτήσεων από 81,2% σε 82,3% το πρώτο τρίμηνο του 2018. Η επιβατική κίνηση στις πτήσεις εσωτερικού αυξήθηκε κατά 4% δηλαδή σε 1,1 εκατ. επιβάτες, ενώ η κίνηση στις πτήσεις εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 9% δηλαδή σε 1,4 εκατ. επιβάτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οι καθαρές ζημίες, μετά από φόρους ανήλθαν από 30,8 εκατ. ευρώ σε 35,2 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018 φυσικό επακόλουθο της κάμψης του μέσου ναύλου και του υψηλότερου κόστους καυσίμου.

Επιπλέον, η εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFRS 16 από το 2019 επιβάλλει, υπολογισμό της υλική αξία ανά περίοδο του συνόλου των μελλοντικών υποχρεώσεων σε USD από μισθώσεις αεροσκαφών που επηρέασε λόγω της αύξησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του USD κατά 5,2 εκατ. ευρώ το αποτέλεσμα του τρίμηνου.

Τα ισοδύναμα και ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 552,6 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται σε ομόλογα δημοσίου, επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα και δεσμευμένες καταθέσεις. Την 31 Μαρτίου, μετά και την επιτυχή λήψη 200 εκατ. ευρώ από την πρόσφατη έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου αλλά και των θετικών ταμειακών ροών του πρώτου τρίμηνου.

Ο Δημήτρης Γερογιάννης διευθύνων σύμβουλος της Aegean σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, αναφέρει:

«Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος επιβράδυνσης της ανάπτυξης των οικονομιών διατηρήσαμε θετική τάση στην κίνηση και στις πληρότητες εξωτερικού και εσωτερικού, με παράλληλη όμως κάμψη στους μέσους ναύλους. Είμαστε μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που κατάφεραν να έχουν ενισχυμένο κύκλο εργασιών στο πρώτο τρίμηνο του έτους, το πιο αδύναμο τρίμηνο ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 2019 συνεχίζουμε την προσπάθεια για σταθερή, λελογισμένη ανάπτυξη, νέους προορισμούς και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας. Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε εντατικά για τη διαδικασία ένταξης των νέων Airbus A320neo στον στόλο μας το 2020. Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά την καλοκαιρινή περίοδο, βασιζόμενοι στη μέχρι τώρα θετική πορεία των προ κρατήσεων»

Να υπενθυμίσουμε πως η Aegean και η Olympic Air μετέφεραν 14 εκατομμύρια επιβάτες το 2018. Το 2019 το πρόγραμμα δρομολογίων καλύπτει ένα δίκτυο 151 προορισμών, με 120 προορισμούς εξωτερικού και με 31 προορισμούς εσωτερικού.

Πηγή: news.gr