Ασφυκτικές πιέσεις εξακολουθούν να ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία προκειμένου να μην προχωρήσει στην αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Η Ουάσιγκτον μάλιστα πάγωσε την εκπαίδευση του προσωπικού στα F-35 που μήνες τώρα βρίσκονται στην Αριζόνα για αυτό τον λόγο.

Σκληραίνει μέρα με την ημέρα η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία που επιμένει στην απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Μετά την ακύρωση της εκπαίδευσης νέων τούρκων πιλότων και μηχανικών πάνω στο F-35 το αμερικανικό Πεντάγωνο αποφάσισε να παγώσει και την εκπαίδευση του προσωπικού που ήδη βρίσκεται εδώ και μήνες στην Αριζόνα και πετά με τα νέα αεροσκάφη.

<< Οι τούρκοι πιλότοι στην εκπαιδευτική βάση στο Luke δεν πετάνε πια. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τους Τούρκους συμμάχους μας έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος να συνεχίσουμε την συνεργασία μας στο πρόγραμμα των F35>> είπε  Μάικ Αντριούς – Εκπρόσωπος τύπου Πενταγώνου ΗΠΑ.

Η επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων του Κογκρέσου ανακοίνωσε με  τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες εάν αποκτήσει το ρωσικό όπλο και κάλεσε τον Πρόεδρο Τραμπ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Εάν η Τουρκία επιμείνει και προχωρήσει στην απόκτηση των ρωσικών s400, τότε δεν θα πρέπει έχουν τη δηνατότητα να αποκτήσουν τα F35, δεν θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τα F35 και θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της απόφασης τους.

Εκνευρισμό προκάλεσε στην Άγκυρα και η αποχώρηση αμερικανικής και νορβηγικής εταιρείας από τις έρευνες που πραγματοποιεί το γεωτρύπανο Πορθητής στην AOZ της Κύπρου, μετά τις μηνύσεις και τις διώξεις που άσκησε η κυπριακή δικαιοσύνη. Η Τουρκία μένει μόνη πλέον στην προσπάθεια να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις βόρεια του νησιού.

Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας την Άγκυρα να ακολουθήσει το μονοπάτι του διαλόγου.

<< Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δίνουν καθημερινά το μήνυμα ότι δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όπου πλέον οι γείτονες μας γνωρίζουν καλά ότι όσο αγνοούν την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία θα συνεχίσουν να χάνουν ερείσματα διεθνώς>>.

Η Άγκυρα κλιμακώνει την προκλητική της παρουσία στο Αιγαίο με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Πηγή; OPEN.gr