Μια ημέρα μετά την στήριξη του Εμανουέλ Μακρόν και των ευρωπαίων ηγετών του νότου, στην Κύπρο, αναφορικά με το θέμα των γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Γάλλου προέδρου.

Ο κύριος Ερντογάν είπε ότι “ο κ.  Μακρόν είναι άπειρος. Δεν έχει συνηθίσει τα καθήκοντα του και μάλλον θα περάσει  καιρός μέχρι να συνηθίσει. Στην ανατολική Μεσόγειο έχουν δικαίωμα να μιλούν όλοι όσοι έχουν δικαίωμα να μιλήσουν. Από πού προέκυψε το δικαίωμα της Γαλλίας να μιλάει για την ανατολική Μεσόγειο; Έχει ακτές εκεί; Αν μιλούσε η Ελλάδα ή η Αγγλία ως εγγυήτριες δυνάμεις θα το καταλάβαινα. Και εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Ο κύριος Ερντογάν επανέλαβε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δικαιώματα των Τούρκων ομογενών, τα οποία η Άγκυρα διεκδικεί.

Στη σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στη Μάλτα ο Εμανουέλ Μακρόν είχε καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή AOZ. “H E.E. δεν θα δείξει αδυναμία σε αυτό  το ζήτημα” είχε τονίσει ο Γάλλος πρόεδρος, εκφράζοντας την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Πηγή: skai.gr